Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

EN RECORD DE MANEL TOMÁS BERNAL
(Santa Coloma, 8-10-1950 – 15-9-2023)


Ha mort Manel Tomàs Bernal als 72 anys, després d’una ràpida malaltia. Anarcosindicalista de soca-rel, afiliat a CNT durant un bon nombre d’anys, en Manel era un lector voraç i sempre havia estat voltat de capellans, se    gons una frase seva molt característica.

Va néixer a Santa Coloma i va estar intern en la seva joventut a la Universitat Laboral Francisco Franco de Tarragona, on va estudiar maestria industrial en electricitat. De professió era encarregat de manteniment industrial, una activitat a la que sempre va estar lligat. En Manel és un d’aquells veïns i companys irrepetibles que deixen un gran buit humà i social al darrera, i el record inesborrable de tota una vida de treball per millorar el que és de tots.

Veí del Raval de Santa Coloma, amb la seva companya Mar Aubeso (que va morir l’any 2016 ) van donar suport a moltes iniciatives populars, primer des de la llibreria que van tenir durant molts anys a l’avinguda Santa Rosa, anomenada La Nueva, que era un punt de tro- bada del barri, i més endavant im- pulsant iniciatives que han quedat com elements distintius del Raval de Santa Coloma.

Va col·laborar en la creació del grup ecologista Orca, en el qual es van integrar nombrosos nois i noies, aconseguint avançar la recollida selectiva a Santa Coloma un grapat d’anys, i van participar activament en el casal El Pájaro Loco, històric esplai del Raval. Dedicada també als més joves, van crear amb altres veïns i veïnes l’ONG Somriu- re Viatger, que recollia i reciclava joguines per repartir-les en diades significatives com la de Reis entre les famílies necessitades, arribant a fer enviaments a països en procés de desenvolupament.

Per les festes nadalenques van participar molts anys en el muntatge del pessebre, ambientat a Santa Coloma, en el qual es podien veure destacats edificis de la ciutat donant-hi sempre un caràcter reivindicatiu. Abans que la masia de Can Peixauet es convertís en biblioteca (una de les reivindicacions històri- ques del barri), en Manel i la Mar van crear la Biblioteca Popular del Raval, instal·lada al Centre Social del barri, amb la recollida i catalogació de centenars de llibres.

Intensament implicat en les lluites veïnals per la millora del barri i de la ciutat, en Manel va participar molt activament en l’Associació de Veïns del Raval, de la qual va ser president. Sempre actiu en la reivindicació i en la lluita i també en la celebració i en la festa, la seva creativitat i el seu entusiasme eren ben palesos en el guarniment dels carrers per la Festa Major. Col·laborava amb la colla de capgrossos Arrels de Barri, els quals han presentat el capgròs d’en Manel aquest any 2023. També serà molt recordat en la seva faceta de mestre dels cursos d’electricitat que impartia per a veïns immigrants a l’entitat Integramenet.

Aquests darrers anys ha estat recopilant, classificant i escanejant documents, fulletons, cartells, escrits, revistes, butlletins i fotografies relacionats amb la història recent de Santa Coloma, entre els quals ha escanejat la revista Grama des dels seus inicis l’any 1969.

El seu últim treball, ja malalt, ha estat la digitalització de la revista El Bus del Metabús (1995-2014), que tractava el problema de la droga i les seves repercussions humanes, sanitàries i socials. Aquest treball de memòria històrica recent encara s’ha pogut visualitzar aquest darrer mes d’agost.

Pare de dos fills i una filla –Germinal, Miguel i Llibertat– i avi de tres nets i dues netes –Pau, Eric, Pau, Lucia i Leyre– , en Manel deixa un llegat d’amor i de lluita en els seus i en tots els qui van compartir amb ell algun dels molts vessants de la seva immensa humanitat.


Santa Coloma de Gramenet, 15 de setembre de 2023


Clica aqui per baixar aquest record en pdf

 
Asignación
Instagram