Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

Associació Colomenca de Dones Artemis

WEB: http://artemisdegramenet.weebly.com/

(VÍDEO DE PRESENTACIÓ)

Amb aquest documental volem compartir amb el màxim de persones possible la celebració del 10è aniversari de l’existència del grup de dones Àrtemis de Santa Coloma de Gramenet.

Fa 10 anys un grup de dones ens vam reunir buscant un espai nou i obert de reflexió i un marc on poder incidir com a dones en la millora de la vida de la nostra ciutat. Les nostres inquietuds no estan contemplades dins de la política tradicional i les polítiques d’esquerres van molt endarrerides respecte a les vindicacions específiques de les dones i de tots aquells éssers que no s’emmarquen en els estàndards previstos pel patriarcat. Per això el nostre punt de partida va ser radicalment feminista: així, intercanviant opinions i punts de vista diversos, descobrírem que juntes ho veiem tot més clar i que teníem moltes coses per dir, per fer i que, a la vegada, ens sentíem  més segures, individual i col·lectivament. Juntes vam veure que el món que volíem estava per fer i juntes ens sentirem fortes i capaces de començar a re-construir-nos cap endavant.

La força de l’autoestima feminista, la certesa de buscar juntes una millora de les condicions socials i econòmiques per a les dones i per a tothom, es va traduir de seguida en la necessitat d’estar atentes en tots els àmbits ciutadans i ens proposarem ser obertes i clares, i compartint amb la ciutadania el nostre compromís d’aconseguir una vida social justa, solidària, activa, creativa, una vida “vivible” per a tothom, sense exclusions.

I amb aquesta intenció hem desenvolupat, al llarg d’aquests 10 anys, els projectes i les accions que us volem mostrar, fent, a la vegada, una crida oberta a la participació. Voldríem saber transmetre com és de gratificant l’acció col·lectiva, decidida per consens i projectada cap a fora, cap el barri, la ciutat...

El nostre treball activista, voluntari i decidit es centra avui en 4 aspectes que esperem es vegin clars en el documental:

 1-    DRETS DE LES DONES:

·        Fent dues reunions mensuals per reflexionar, llegir, comentar, establir vincles, generar, decidir... Establint entre nosaltres i la ciutadania relacions de confiança efectives i afectives que siguin el motor real de l’acció política i no el protagonisme, el partidisme, la competició, el guany numèric,...

·        Participant de forma activista i feminista en les festes i esdeveniments de la ciutat, 8 de març, carnavals,....

·        Treballant en xarxa amb els grups de dones i el moviments socials de Santa Coloma, compartint amb la gent l’alegria de tenir cura de la millora d’una ciutat que ha d’acollir a tothom amb igualtat i justícia.

·        Participant als plens de l’ajuntament demanat que en totes les decisions polítiques es compti amb una perspectiva feminista

 2-3 TALLER LITERARI I MEMÒRIA HISTÒRICA:

·        Recuperant “l’altra” història, la que han protagonitzat les dones, però no solament elles, també aquella que ha estat silenciada perquè no afavoreix a les minories dominants.

·        Incidint en aconseguir un nivell d’educació i cultura just i respectuós amb totes les persones que habiten la ciutat, siguin dels sexes que siguin i venguin d’on vinguin

·        Recercant i fent recuperació pública de la vida i obra de dones significatives de Santa Coloma i escriptores feministes, amb recitals poètics, presentació de llibres, cinefòrums, teatre, debats ...

 4- DENUNCIEM LES VIOLÈNCIES MASCLISTES:

·        Fent pública i explícita la problemàtica de les dones i les seves solucions com a lluita prioritària per desfer desigualtats i injustícies generals.

·        Potenciant xarxes de dones i altres entitats, per intercanviar sabers i manifestar públicament les demandes no ateses per les i institucions que haurien de donar resposta.

·        Desenvolupant al carrer activitats de reflexió, interpel·lació i acció de denúncia dels feminicidis.

Aquí tenim un enllaç per descarregar el llibre de
Pilar Giner Mir, Resisténcia i Entrega
en la versió amb veu.

9/12/2008
Un grup de dones de la ciutat hem muntat l'Associació Colomenca de Dones Artemis. Volem que aquest nou grup sigui una alternativa als existents i ocupi un buit que, al nostre parer, existeix a la ciutat. Els nostres objectius són:
* Fer visible la importància que tenim les dones a la societat actual i a la ciutat.
* Lluitar contra la discriminació que, encara, patim les dones i canviar els rols existents.
* Ser un espai on poder debatre temes cabdals per a la nostra societat: l'atur femení, el nostre paper a la família, com es poden fer polítiques per a la ciutat incorporant el punt de vista de les dones, com afecta i afectarà la crisi econòmica actual -especialment a les dones-, conciliació vida laboral i familiar,  ...
* Intercanviar opinions i informacions sobre temes que afecten les dones. Salut sexual i reproductiva, diferents etapes a la vida de les dones, ...

El que volem és contribuir, des d'una òptica d'esquerres, a feminitzar la societat i a assolir espais de convivència entre homes i dones lliures, diferents però no desiguals.

El grup es va presentar el dimarts 9 de desembre, a les 20 hores, a la Biblioteca Central,  i hi van participar les escriptores Conxa Llinàs i Antònia Carré, autores del llibre Les dones també fem la democràcia, editat aquest any amb motiu del 75è aniversari de l'assoliment del dret a vot de les dones a l'Estat espanyol. Segurament no coneixes aquesta commemoració perquè ha passat sense pena ni glòria. Això només és una prova més de la invisibilitat que encara patim les dones en ple segle XXI.

Associació Colomenca de Dones Artemis
artemisdegramenet@gmail.com

 
Asignación
Instagram