Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

El 23 de febrer de 1971, a Santa Coloma de Gramenet, es generava la primera gran manifestació de protesta sota la dictadura militar feixista del general Franco per reclamar un Ambulatori nou per a una població que en només deu anys (1960-1970) havia passat de 32.000 a 106.000 habitants, arran dels assentaments migratoris que s’havien produït de manera intensa i desordenada que, sense cap planificació, havien deixat una trama urbana caòtica i sense serveis bàsics. La manifestació, que fou reprimida per la policia de manera violenta, seria el punt de partida que organitzaria el moviment veïnal de la ciutat en la clandestinitat a través de les Comissions de Barri. 

 
Si el 23 de febrer d’aquest 2021 era el cinquantenari de la lluita per l’Ambulatori, el 6 de gener feia 45 anys (1976) que el moviment veïnal organitzava una cavalcada de Reis popular que sortiria des de quatre punts diferents de la ciutat per reivindicar parcs, serveis i equipaments. La cavalcada va aplegar unes dues mil persones que van confluir a Can Zam. Quatre hores després, seria dissolta per la policia al centre de la ciutat. Aquesta seria la primera mobilització per fer de Can Zam un parc verd i frondós, sota el lema “Para Santa Coloma, Can Zam. Para el país, amnistia”. I n’hi seguirien moltes més.

Dos anys més tard, i durant la transició, la redacció de l’Estudi sobre la Situació Social i Urbana de Santa Coloma i Pla d’Alternatives -Pla Popular de 1978-, confirmava el camí seguit per una experiència col·lectiva de planificació urbana popular basada en una concepció integral que posava en un mateix nivell les diferents necessitats de la població de Santa Coloma de Gramenet que, des dels anys seixanta, s’havia anat construint com una ciutat dormitori de la perifèria de Barcelona.

Uns anys després, el 1992, en plena febre d’especulació olímpica, es creava la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam per reprendre, entre altres, la reivindicació de “Can Zam per al poble”. Un perímetre de 30 Ha del parc rescatat de l’especulació urbanística pels moviments socials i veïnals des dels anys 70 del segle passat, entès com un gran parc urbà metropolità verd i frondós connectat amb el Parc Fluvial del Besòs, el Parc de la Serralada de Marina i el Parc Natural de la Serra de Collserola.

L’any 2005, quasi trenta després, la Plataforma en defensa de la Serra de Marina i Can Zam editava el llibre Can Zam. Reivindicació del gran parc de Santa Coloma que, com ens explica l’Agustina Rico en el pròleg: «la recuperació del Besòs era gairebé una utopia en la qual pocs hi creien i avui és realitat. En una època de realisme gairebé obligatori, es fa imprescindible seguir somiant una ciutat més amable per avui i per al futur. Aquestes pàgines expliquen l’admirable lluita ciutadana de trenta anys per recuperar Can Zam. Narren la tenaç persecució d’un somni que es mesura en unes poques hectàrees».  

Encara avui, 45 anys després, la lluita pel somni del Parc metropolità de Can Zam verd i frondós dins els conjunt de les 30 Ha, continua. Igual que el dret a fer la ciutat que volem. I és per això que Gramenet.tv publica i posa aquest llibre a la vostra disposició en la versió digitalitzada que ara mateix teniu a les vostres pantalles.

Santa Coloma de Gramenet a 27 de desembre de 2021
Gramenet del Besòs a 27 de desembre de 2021


 
Asignación
Instagram