Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

Publicació disponible el dia 2 de gener de 2019

Fotògrafs, cronistes de l’instant

Les ciutats es fan des dels carrers i no des dels despatxos del poder, realitat que no sempre s’explica.

El poder, el d’ahir i el d’avui, tendeix a controlar els fets i la seva crònica, eliminant de les pàgines oficials allò que no fa, que no controla, així com a aquelles persones que els fan nosa –el clàssic clientelisme–. Afortunadament, però, això no va ocórrer a Santa Coloma, l’any 1969 naixia Grama amb un objectiu clar: donar veu a la gent i ser un punt de referència per als nouvinguts durant les acaballes del franquisme.

La vila, que estava esdevenint ciutat, bullia; milers de persones arribades de diferents punts de l’Estat reclamaven una ciutat més habitable i van ser les associacions de veïns les que vehicularen aquesta lluita. D’aquesta manera, i amb la llibertat que suposà la fi del dictador, sorgí un grup humà empoderat amb capacitat per transmetre tot allò que s’estava guanyant als carrers: reporters gràfics i periodistes que a través de les seves màquines d’escriure i les seves instantànies, van ser testimonis i narradors del naixement de la Santa Coloma que coneixem.

Les fotografies no són més que mil paraules però sí que et donen l’oportunitat de transmetre un moment viscut, obrir una finestra a una vida que no és la teva, traslladar-te ràpidament a un lloc llunyà o proper però inaccessible, il·lustrar la crònica d’un moment, donar la prova fefaent que quelcom va passar i, sobretot, permeten emocionar-te, indignar-te, informar-te i, potser, transformar-te.

Ben segur que aquells cronistes van marcar per sempre el caràcter i la sensibilitat de molts colomencs.

Sergi Bernal. Documentalista i geògraf

 
Asignación
Instagram