Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

Las Fosas de la Pedreja en el camino de Santiago Exhumant fosses. Desenterrant silencis


Com a conseqüència de la repressió feixista durant i després de la Guerra Civil de 1936 a 1939, l'Estat Espanyol està ple de fosses comunes; hom creu que contenen les restes de més de 115.000 persones.


Fins a 1975, ja mort el Dictador, els familiars no van gosar reclamar l'obertura d'aquestes fosses. La Llei d'Amnistia promulgada el 1977 va ocasionar que tots aquests assassinats no poguessin portar-se a judici, i que, per a les víctimes, abanderats de la democràcia i de la defensa de les llibertats, no hi hagi hagut res més que oblit. Bó i en democràcia, assassinats i familiars han continuat essent víctimes.


Després de vèncer grans entrebancs legals, la primera fossa comuna fou exhumada ara fa deu anys a Lleó; fins avui s'han recuperat o identificat les restes de 5.400 assassinats.Desenterrant el silenci és un projecte fotogràfic i d'investigació que narra l'obertura d'una d'aquestes fosses comunes d'assassinats el 1936. Amagada durant 74 anys, se sabia que en un indret dels Montes de la Pedraja (Villafranca Montes de Oca, Burgos) hi havia enterrats centenars de “desapareguts”. Les fosses trobades a la Pedraja van ser fetes a sobre del Camí de Sant Jaume. Entre ells, es creu que hi ha el mestre català, Antoni Benaiges, de l'escola que utilitzava la tècnica Freinet del poblet de Bañuelos de Bureba, que fou assassinat el 25 de juliol de 1936 pels seguidors del cop feixista, però per què van assassinar el mestre?
Sergi Bernal Ferrando

Vols veure com Desenterrem el silenci?
http://desenterrant.blogspot.com.es/

 
Asignación
Instagram